ניר סריג דיגיטל

דיגיטל, תוכן, קידום אתרים ורשתות חברתיות

דיגיטל

101 הדברים הכי חשובים שכל מי שעובד בדיגיטל צריך לדעת (מדריך)

הכתבה הזאת מתיימרת לתת לכם מילון של מונחים שכל מי שעובד בתחום של הדיגיטל צריך להכיר.

המטרה שלי היא לדבר על נושאים שונים מעולמות הדיגיטל (ויש הרבה עולמות בתחום הזה), ליצור כאן סוג של מורה נבוכים לאנשים שעושים את צעדיהם הראשונים בעולמות הדיגיטל, להסביר כל נושא, מערכת או מונח בכמה שורות ברורות ואז לעשות להם במידה וצריך דריל-דאון לעומק שלהם עם מספר פתרונות, מערכות נפוצות וטיפים שצריך לדעת.

אנחנו כל הזמן לומדים דברים חדשים ולכן סביר להניח שהרשימה הזאת עוד תגדל עם הזמן. אם יש לכם שאלות או שיש לכם מונחים נוספים שכדאי לדבר / לחדד בכתבה מוזמנים לכתוב אותם בשרשור התגובות.

Credit: Pixabay

דומיין

דומיין זה URL או בשמו המלא – Uniform Resource Locator. מדובר בשורה העליונה של הדפדפן, בה אתם מקלידים את השם של האתר. ללא דומיין אתם לא יכולים להקים אתר אינטרנט.

דומיינים ניתן לרכוש אצל רשם דומיינים, שזה אתר מורשה שאפשר לבצע בו רכישה אונליין של שם דומיין וסיומת דומיין.

בנוסף לשם האתר שאתם צריכים לבחור (ניתן כיום לרכוש גם דומיינים בעברית אבל אנחנו לא ממליצים על זה) אתם צריכים להחליט מה תהיה הסיומת של הדומיין.הסיומת הבינלאומית הפופולרית ביותר היא com, הסיומת של דומיינים ישראלים היא co.il אבל כמובן לא חייבים להשתמש רק בסיומת הזאת, ניתן לבחור לאתר ישראלי בכל סיומת אחרת שהרשם מאפשר.

העלות של רכישת דומיין היא למינימום של שנה (ניתן לרכוש מראש למספר שנים והעלות משתנה בהתאם), עלות דומיין לשנה עולה בטווח של 55-75 ש"ח בממוצע, תלוי אצל איזה רשם דומיינים אתם מבצעים את הרכישה. מוזמנים להיכנס לרשמי הדומיינים שהוספתי כאן למטה כדי לבדוק את ההבדלים בעלויות.

חשוב לזכור שאתם רוכשים דומיין לזמן מוגבל ואם לא תזכרו לחדש אותו אתם יכולים לאבד אותו לטובת מישהו אחר שירכוש אותו לפני שהספקתם לחדש. לרוב רשמי דומיינים מחזיקים את הדומיין לטובתכם גם אחרי המועד הקובע שבו הדומיין פקע אבל המלצה שלי – עדיף לא להגיע למצב כזה.

דוגמאות לרשמי דומיינים בישראל

LiveDNS

Mynames

Box

שירותי אחסון

בנוסף לעלות הדומיין שזה הכתובת של האתר, אתם צריכים שירות אחסון שיאחסן את המידע של האתר שלכם. אתר שיש לו רק דומיין ואין לו אחסון זה כמו תיבת דואר שרשומה עליה כתובת אבל אין לידה שום בית. בקיצור זה משהו שחייבים לדאוג לו והוא מהווה חלק מהעלויות ההכרחיות שכל אתר צריך לשלם (ביחד עם התשלום השנתי על הדומיין).

עלות של שירותי אחסון יכולות להשתנות מאוד מחברה לחברה בהתאם גם לצרכים והמשאבים שהאתר שלכם דורש. אם מדובר על אתר שנכנסים אליו עשרות אלפי גולשים ביום אתם תצטרכו יותר משאבים של עיבוד ואחסון בחברת השרתים מאשר אם אתם רק מקימים אתר של עסק חדש, אתר תדמיתי או עמוד נחיתה בסיסי.

בהנחה ואתם פונים אל קהל ישראלי העדיפות היא תמיד לרכוש שירותי אחסון מחברה שמנהלת את האחסון שלה בישראל, גם מבחינת נוחות של התנהלות מול חברה בשפת האם שלכם וגם מהבחינה של לקבל את הזמן הקצר ביותר מבחינת מהירות טעינת האתר. יחד עם זאת ישנן כמה חברות שנותנות שירות אחסון שממוקמים בחו"ל ועדיין מצליחות לתת רמה גבוהה של שירות אל מול מחיר תחרותי.

להלן חברות ישראליות שניתן לרכוש אצלן שירותי אחסון

uPress

Expim

LiveDNS

מערכות CMS

מערכת CMS או בשמה המלא Content Management System זו מערכת מובנית להזנת תוכן אל אתרי אינטרנט ללא התעסקות בקוד, או עם התעסקות מינימלית בקוד. המערכת הזאת מאפשרת לנו לכתוב, לעדכן, למחוק ולנהל את התוכן שמופיע באתר שלנו בצורה קלה ופשוטה.

באמצעות המערכת ניצור דפי אינטרנט חדשים באתר שלנו וננהל אותם על פי רצוננו, כמו כן המערכת מאפשרת לנו להוסיף כל מיני פיסות מידע MetaData שרלוונטיות לאלגוריתם חיפוש ולקידום הכתבות שלנו במנועי חיפוש.

את מערכות ניהול התוכן ניתן לחלק לשתי קטגוריות עיקריות: מוצרי מדף בקוד סגור (לדוגמה Wix) ומוצרי מדף בקוד פתוח (WordPress, ג'ומלה ועוד).

טיפ קטן-גדול! אם אתם מחפשים יכולות עיצוב מרשים לאתר שלכם סביר להניח שתמצאו פתרונות זולים אך מרשימים באמצעות wix אך בכל הנוגע לקידום האתר במנועי חיפוש נכון להיום יש יתרון גדול לאתרים שמנוהלים באמצעות מערכת ניהול תוכן בקוד פתוח כמו לדוגמה של וורדפרס אשר מובילה את השוק הזה.

פייג' בילדר (Page Builder)

פייג' בילדרים באים להקל על משתמשי קצה שמעוניינים לבנות ולעצב אתר או עמוד נחיתה ואין להם ידע מספיק על מנת לבנות את האתר/עמוד נחיתה בעצמם.

פייג' בילדרים דוגמת אלמנטור, WPBakery ועוד הם תוספים שאנחנו נטמיע במערכת הוורדפרס של האתר,  הפייג'בילדרים הללו תומכים בעברית יכולים לייצר לכם אתר מעוצב ויפה.

קידום אורגני (SEO)

נגיד ויש לכם אתר והזנתם לתוכו תוכן שמסביר על אספקטים שונים על הנישה שלכם. הכל טוב ויפה אבל עכשיו אתם צריכים שיגיעו גולשים לאתר על מנת לצרוך את התוכן שלכם.

ישנן מספר דרכים להגיע אל גולשים רלוונטיים ואחת מהן היא באמצעות קידום אורגני (SEO) או בשמו המלא search engine optimization, הכוונה לפעולות שאנחנו בתור בעלי אתרים (או מקדמי אתרים) יכולים לבצע על מנת להציג את האתר שלנו בתוצאות החיפוש שאנשים מחפשים במנועי חיפוש כמו גוגל, בינג ועוד.

כאשר אתם מבצעים חיפוש בגוגל התוצאות הראשונות שאתם תקבלו הן ממומנות, קל לזהות אותן מכיוון שמציגים לידם את הילה 'מודעה' או מילה אחרת שמדגישה שמדובר במודעה פרסומית, אנחנו לא מדברים על התוצאות הללו אלא על התוצאות שמופיעות מתחת לתוצאות הממומנות.

כדי להגיע לתוצאות הללו לא צריך לשלם לגוגל או למנוע חיפוש אחר שיציג אותנו שם אלא לייצר תוכן איכותי שעונה בצורה מפורטת ורלוונטית על ביטוי החיפוש הספציפי ולתת לגוגל (ולמנועי חיפוש נוספים) אינדיקציות שונות שיאותתו להם שמדובר בתוכן שמספק תשובה מעולה ורלוונטית לחיפוש של הגולש.

קידום ממומן (SEM)

בסעיף הקודם הסברתי מה זה קידום אורגני (SEO) ועכשיו הגיע התור של הקידום הממומן (SEM), אם תקלידו ביטוי חיפוש בגוגל, לדוגמה תקלידו 'עגלות לילדים' בגוגל אתם תקבלו בארבעת התוצאות הראשונות מודעות שמוצגות לכם בגלל שמפרסמים שונים שמוכרים עגלות ילדים מעוניינים להופיע כשגולש מקליד את ביטוי החיפוש הזה (וביטויי חיפוש רבים אחרים) והוא משלם לגוגל ולמפרסם רק כאשר גולשים מקליקים על המודעה שלו.

המומחיות של עובד sem או בטייטל המלא של Search Engine Marketing היא להשיג את מרבית הקליקים של הגולשים במחיר הנמוך ביותר. וזה לא רק בפלטפורמה של גוגל, אנשי SEM צריכים להכיר מגוון פלטפורמות מובילות של מודעות ממומנות כמו פייסבוק, יוטיוב, טוויטר, לינקדאין, טיקטוק, טבולה, אאוטבריין ועוד, שגם הן מתחזקות מערכת מודעות שהן מגישות לקהלים המפולחים שלהם.

Google Search Console

מערכת של גוגל שמאפשרת לבעלי אתרים להטמיע אותה ולקבל אינפורמציה חשובה בנוגע למקורות התנועה האורגנית של האתר. ה-GSC נותן דוחות נהדרים שמציגים את השאילתות וביטויי החיפוש בהן האתר מופיע בגוגל וכמו כן נתונים על נתוני החשיפה שלהם אל מול ההקלקות בפועל לאתר.

בנוסף ניתן להוציא באמצעות ה-GSC דוחות שונים בנוגע לבריאות האתר, שגיאות שונות, רספונסיביות של האתר, מהירות הגלישה באתר ועוד נתונים חשובים רבים שיעזרו לכם לשפר את הניראות של האתר במנועי החיפוש וספציפית במנוע החיפוש של גוגל.

Google Analytics

מערכת של גוגל לניטור גולשים שמבקרים באתר שלכם. המערכת מאפשרת הצגה של הדפים הנצפים באתר, זמן השהייה של הגולשים, סוג המכשיר ממנו הם נכנסים לאתר, האם זה מובייל או דסקטופ וכמו כן נתונים על הדפדפן, אחוז נטישה ועוד. אנליטיקס של גוגל זאת מערכת ניטור גולשים המוכרת והפופולרית ביותר בעולם אך כמובן ישנן מערכות נוספות שניתן להשתמש בהן.

Google Adsense

מערכת פרסום של גוגל שבה בעלי אתרים יכולים להירשם ולהגיש באתר שלהם פרסומות של גוגל אדסנס. במידה וגולש מקליק על המודעה באתר ועובר לעמוד הנחיתה, המפרסם משלם לגוגל סכום כסף על הקליק שאיתו היא עושה חלוקת רווחים ביחד עם האתר שבו הוצגה המודעה.

הגענו לסוף הכתבה, אם יש לכם מונחים נוספים שלא כללתי בכתבה מוזמנים לכתוב לי אותם בשרשור התגובות ואני אוסיף אותן לפוסט הבא של המדריך הזה שיוגדר בחלק ב' ויפורסם בשבועות הקרובים.